Blog- Archív

Tutorial

Tutorial
Pimp your Skirt

Horgolós szótár- rövidítések

Törzsvendégek/ Stammgäste

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.
Mittwoch, September 29, 2010

Kötök magamnak valamit... (2)

Aktuálisan így néz ki a darab. Kész a háta és az elejéböl a bal oldal majdnem a karöltöig. Jó sok van még hátra, remélem hamarosan befejezem, úgy kötnék már mást :)

Dienstag, September 28, 2010

Königsbergi húsgombócok/ Königsberger Klopse

Annak idején, mikor idekerültem nagyon sokáig ez volt az abszolút kedvenc ételem. Tipikusan hideg évszak-étel, de anno én még a nyáron lévö szülinapomra is ezt kértem az au-pair családomtól :) Sokáig azt hittem, hogy valami nagyon bonyolult az elkészítése, de egyáltalán nem! Söt, ha kis gombócokat formálunk, akkor elég hamar készen is lesz.



Königsbergi húsgombócok/ Königsberger Klopse

Hozzávalók:

  • 500 g darált hús (fele sertés, fele marha)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • pici olaj vagy egyéb zsiradék
  • 2 száraz zsömle vagy 2 szelet kenyér
  • 2 tojás
  • citrom
  • só, bors
  • (az eredeti recept ír még szardellát is kb. 60 g-ot, mi azt nem szeretjük, így ki szoktam hagyni)
  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • kb. 750 ml húslé (vagy csak sima víz esetleg leveskocka vízben feloldva)
  • 2 EK kapribogyó (üveges)
Elkészítése: 
Az olajon a kockára vágott vöröshagymát barnára pirítjuk majd félretesszük hülni. Beáztatjuk vízbe a száraz zsömléket. Egy szélesebb, magas falú (fözelékes) edényben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a húslevet. Ha elegendöen sürü állagú a szószunk, akkor ízesítjük sóval, borssal reszelt cirtomhéjjal, citromlével és beletesszük a kapribogyókat.
Lejjebb vesszük a lángot.
A húshoz adjuk a pirított hagymát a tojásokat a kinyomkodott zsömléket (ha valaki szereti, akkor ide kerül a szardella is) és ízesítjük pikánsra a sóval, borssal citromlével. A húsmasszábból kis golyókat formálunk és a szószba tesszük. Fedö alatt közepes-kis lángon készre fözzük. 

Idönként az edényt felemelve a tüzröl rázzuk kicsit (vízszintesen körkörös mozdulatokat végezve), hogy a gombócok nehogy leégjenek, mivel fakanállal kevergetni nem tudjuk. 
Köretnek egyszerü sós krumpli, mire az elkészül, készen vannak a húsgombócok is.

Férjem ma elárulta, hogy náluk otthon szerinte sohasem volt ez az étel, nem is ismerte. Aztán késöbb evett valahol, nem ízlett neki és feledésbe is merült az évek folyamán. Aztán mivel nekem ez az egyik kedvencem, sokat készítem, mikor elöször került asztalra, nagyon szkeptikusan fogadta, de aztán nem gyözte dícsérni :) Az én föztöm azóta is szereti...

Arthur:
-Mami, ich bin fertig. Ich möchte noch... aber nur Fleisch, keine Kartoffeln mehr :D
- Anya, elég volt. Szeretnék még... de csak husit, nem kell több krumpli :D
Montag, September 27, 2010

Hogyan varázsoljunk fiú(sabb színü) ruhácskából lányosat?

A megoldás: aplikációval! 
Miután a két fiacskám után született a lánykám, így a kezdö 50/56-os javarészt unisex színü ruhácskák után biza a következö 62-es méretü ruhák majdem teljes egészében fiúsak. A színük nem is zavarna, hiszen barnában, drappban meg világoskékben is lehet egy kislány, viszont a markolók, helikopterek és egyéb izgalmas jármüvek látványa édes, pici lánykámon már annál inkább :)

Tehát a képlet egyszerü: végy egy body-t, ami lehetöleg átlapolós fazonú mondjuk világoskék színben :) hozzá egy motívumot és egy varrógépet rózsaszín cérnával, az eredménye pedig egy lányos body lesz, íme:



Voltaképpen jó ez a felállás így, hogy két fiú után jött a lány, lányos ruhákból fiúsat csinálni több fantáziát igényelne :)

Sonntag, September 26, 2010

Gombás Geschnezeltes/ Geschnezeltes mit Pilzen

Akárhánszor készítem ezt az ételt mindig elgondolkozok, hogy vajon mi lehet a magyar megfelelöje? Egyszerüen nem találtam még meg a megfelelö fordítást, így marad az originál német kifejezés :) Akinek van ötlete, ne tartsa magában, ossza meg velem!


Gombás geschnezeltes

Hozzávalók:
  • 300-400 g sertéshús (filé, karaj, comb ízlés szerint)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • kevés kb. 1 EK olaj
  • 200-250 g gomba (sampion)
  • 2 dl tejszín
  • 1 TK liszt
  • só, fehérbors
Elkészítése: a húst vékonyra felszeleteljük és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk és egy serpenyöben a forró olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a közben felszeletelt gombát és a szálára vágott hagymát. Óvatosan kevergetjük, ha a gomba összeesett akkor sózzuk, borsozzuk. Meghintjük a liszttel, kicsit pirítjuk majd felöntjük a tejszínnel. Levesszük  kis lángra és míg a köret (tészta- szélesmetélt) elkészül fedö alatt fözzük. A végén ha kevésnek bizonyulna a szósz, akkor a tészta fözövizéböl 2-3 evökanállal tehetünk bele.

Gyors és meglepöen zamatos étel. A gombát lehet piros/ zöld/ sárga kalifornia paprikával is helyettesíteni ill. én már készítettem cukkínivel is, bár a gombás változat a favorit (holott én a gombát nem is szeretem :))

Új design a blogomnak

Mint a címböl is kiderül, új arculatot készítek a blogomnak. Mivel nem vagyok jártas a programozásban, eltarthat egy darabig, míg kész lesz. Elnézést ha összevissza vagy kusza oldal fogad, akkor azt jelenti, hogy az oldalon ügyködök éppen. 
Ötleteket, javaslatokat és persze pozitív visszajelzéseket izgalommal várok :)
Samstag, September 25, 2010

Újra tornazsák oviba/ Turnbeutel für den Kindergarten- die Nächste

Miután az ovi már majdnem egy hónapja elkezdödött, sikerült is elkészítenem a kisebbik fiam tornazsákját :D még idöben....


Tegnap mértem, összeírtam a kellékeket, átgondoltam a varrás sorrendjét (hihi, megírtam a receptet), kiszabtam, és már fel is ébredtek a gyerkök, ennyi volt a szabadidöm... aztán ma délután összeállítottam, készre varrtam.


Formára és színekben Arthur tornazsákjához igazodtam, csak a zsinórt csináltam más megoldással. A fenti képen jól látszik, nem sodrott zsineg az összehúzója/ akasztója, hanem egy 3 cm széles pánt, ami kétoldalt keskeny bújtatón van átfüzve és a vége megcsomózva. (az ötletet a Manduca-SSC hordozó tartózsákjáról vettem)


Így néz ki összehúzva. Mutattam Rubennek mikor elkészültem vele, kérdeztem töle, hogy mi van a képen? Mire ö: "Auto" :) Arthur pedig rögtön kérdezte, hogy hol van az ö zsákja? Ugye neki is van ilyen zsákja?


Belül a zsák bélése ugyanbból az anyagból van, mint Arthur zsákja, csak a ferdepánt lett piros a fehér helyett. Elöször úgy gondoltam, hogy teljesen egyformára varrom, de aztán rájöttem, hogy nem lenne túl szerencsés, hiszen akkor összetéveszteném én is, a gyerekek is, az ovónök és persze a férjem is :) Így picit máshogy csináltam.


Természetesen a címke sem maradhatott le :)
Freitag, September 24, 2010

Egyre újabb és újabb kellékek


Rengeteg az ötlet a fejemben és ehhez kellenek új anyagok :) Meg egy kicsit telhetetlen is vagyok azt hiszem...


Szóval a képen az új szerzemények láthatóak. Didymos kendödarabok, csörgö, labdacsok, tükészlet, színes fagyöngyök és persze egy új fonal.


A fonal érdemel egy külön képet, olyan gyönyörü. Sajnos a fotó nem adja vissza igazán a mély, telt színeit: pink, narancs, barna és rózsaszín. Színátmenetes extrafinom merino lace fonal, alig várom, hogy elkezdhessem kötni, de elöbb be szeretném fejezni a "kötök magamnak valamit"- projektemet :)


Kicsit izgultam, hogy a színvilága nagyon hasonló lesz a múlt héten vásárolt fonalamhoz, de ha egymás mellé teszem, akkor azért látható a különbség, habár a valóságban a lilás fonal is sokkal sötétebb, teltebb színü.
Most már csak idö kellene, hogy mindezt a szépséget fel tudjam dolgozni...
Sonntag, September 19, 2010

Kötök magamnak valamit... (1)

Az egyik posztban említettem, hogy belekezdtem valamibe, ami nem igényel koncentrált odafigyelést. Jöttem jelenteni: haladok a dologgal, íme: 


28 cm-nél járok, nagyon tetszik, hogy nem kell számolgatnom, viszont esténként egyszerüen bealszok, így ma (amúgy is vasárnap van :D nekem is kijár a szieszta) úgy döntöttem, hogy a gyerekek ebéd utáni alvása alatt nem vasalok, hanem kötök, így haladtam ma jócskán, bezzeg este 2-3 sornál nem jutok tovább, remélhetöleg a vasalásba nem fogok belealudni majd este :)
Freitag, September 17, 2010

Nemezelt cipö a ház asszonyának, azaz nekem :)

Huh, kipipálhatok egyet a félkész darabok listámról :) Kész lett a mamuszom :) Még tavaly kezdtem bele a télen, vagy idén már karácsony után?, már nem is emlékszem rá pontosan. Megcsináltam az egyiket, meghorgoltam a virágot, összevarrtam, rávarrtam a virágot is, majd hozzákezdtem a másikhoz, amit 10 sornál valami oknál fogva abbahagytam.



Így nézett ki "nyersanyagként", nemezelés elött. Aztán a hétvégén elövettem és elkezdtem folytatni, azaz folytattam volna, de a kedves fiaim eltüntettek a zoknikötötükböl 3 db-ot, így nem tudtam folytatni. Egy napig tüvé tettem a házat, majd vettem egy másik készletet, említettem is az elözö posztok valamelyikében. Nos ma reggel a férjem megtalálta a hiányzó darabokat.........




Nem egy kis darab ez a topánka :) Hozzátettem a lábam, hogy lássátok a gulliveri méretet... férjem végig viccelödött, hogy kinek kötöm ezt a csónakot :D
Nemezelés elötti mérete: hossza 36 cm, szélessége 13,5 cm


És ez lett belöle a nemezelés után: pontosan az én méretem!!! Izgultam ám rendesen, hogy jó legyen rám és tényleg tökéletes lett.
Nemezelés utáni méret: hossza 26 cm, szélessége 11 cm.


A virágokkal megszenvedtem. Említettem már többször is, hogy nem megy nekem ez a horgolás, de nem adom fel........ 2 napig virágokat horgoltam, újra és újra vissza kellett bontanom, már a guta kerülgetett......... aztán csak sikerült!


A végeredmény nagyon pofás lett, már majdnem száraz volt, mikor belebújtam és lefotóztam a lábamon is, hamar átvette a lábam melegét és igazán kényelmes darab. Férjem szerint viszont kellene bört varrnom a talpára, egyrészt  hogy ne csússzak el benne, másrészt, hogy melegebb legyen, hiszen itt az alsó szinten kö van mindenütt.


A képen a lábfejem külsö élén állok, ezért a fura domborítás :) viszont így lehet látni, hogy oldalt milyen magasan jön fel, tényleg melegít ez a topánka.
Annyira tetszik ez a nemezelös mamusztechnika, hogy azon gondolkozom, a fiúknak is ilyesmiket fogok kötni, Arthur úgyis kinötte a mostani mamuszát, csak nekik mindenképp varrok bört a talpára, magamnak még nem tudom.

Kötött-nemezelt házi balerinacipö vagyis mamusz :)


Anyag: Lana Grossa Feltro, 100% gyapjú
Modell: Lana Grossa
Kötötü/ horgolótü: 8 mm


összesen kicsivel több mint 200 g
Donnerstag, September 16, 2010

Félkész munkáim gyüjteménye...

... akarom mondani lassan haladok. Van egy pár félkész dolgom, apránként haladva csinálgatom ugyanis rendeltem kötötüket, mert amiket a boltokban kapni, azok rövidek, vagy nem olyan anyagból vannak, amit szeretnék. Nos, míg a tüimre várok, addig befejezgetem a félbemaradt dolgokat.
Viszont a szabadidöm inkább este van, mint napközben, erre már pár napja este/ éjjel hülyeséget kötök, amit aztán bonthatok újra vissza, így belekezdtem egy egyszerü darabba, csak lustakötésböl áll :) Ahogy haladok vele, úgy mutatom majd...
Montag, September 13, 2010

Elmentem a fonalboltba.......

... merthogy a fiaim eltüntették a vastag zoknikötötüimböl 2 darabot, szerettem volna venni újat és a kötötükön kívül ezzel jöttem még ki a boltból: 


Nincs még elég fonalam itthon :D
Aztán ahogy mentünk tovább, elmentünk a kedvenc anyagos boltom elött is és a kirakatban megakadt a szemem egy gyapjúanyagon, olyan volt, mint  a lila gyapjúruhámé, csak más színekben. Természetesen be kellett mennem... :D dönteni viszont nem tudtam, de nem jöttem ki üres kézzel:


Gyönyörü, vékony, puha gyapjú, nem nemezelt, hanem fözött gyapjú, az utolsó centiket vittem el és mivel a tulajnö volt bennt és jót dumcsiztunk szinte rámsózta és engedett az árából is, a végén majdnem vettem ugyenebböl az anyagból, csak mályvább, sötétebb rózsaszín színböl is, de aztán csak megálljt parancsoltam magamnak (lassan elmerülök az anyagokban itthon :D), viszont a tulajnö mondta, hogy elrakja nekem...
(a másik gyapjúanyag miatt visszamegyek majd, ott a színben nem voltam biztos).
Ebböl az anyagból természetesen a pici lánykámnak varrok majd valami csajosat :)

Zöld paradicsom

Rettentö ez az idöjárás. Hüvös van és sok az esözés, nem kedvez a paradicsomjainknak. 
Mutattam képet a kis konyhakertünkröl, amiben van 6 tö paradicsom is. Ebböl 2 koktélparadicsom, édes, nagyon finom terméssel. A két tö teli zöld paradicsomokkal, amik vagy szétpukkannak vagy szimplán rohadnk a sok esözés és hüvös idöjárás miatt. ( a képen a tegnapi "szüret" eredménye látható zöld koktélparadicsomok, zöld kaliforniai paprika, cukkíni)


 Ezért tegnap délután úgy döntöttem, hogy leszedem és hogy ne menjen kárba, elteszem savanyúságként. Még soha nem tettem el savanyúságot férjem pedig nem is ismeri a savanyúságként eltett zöld paradicsomot. Tehát bújtam a netet, majd több receptböl összehoztam az enyémet:


Eltett zöld paradicsomok


Hozzávalók:

  • zöld koktélparadicsomok
  • 1 liter víz
  • 2 EK cukor
  • 1 EK só
  • 3 EK borecet (5%-os)
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • kapor
  • szemes feketebors
A vizet a cukorral, sóval és az ecettel felfözzük, közben megmossuk a paradicsomokat és egy tüvel pár helyen megszurkáljuk, hogy a forró létöl nehogy szétrepedjenek. 
Az alaposan megmosott, tiszta üvegekbe elosztjuk a paradicsomokat, közéük téve a megtisztított fokhagymagerezdeket és a szálára vágott vöröshagymát. a tetejére szórunk ízlés szerint a feketetborsból és a kaporból.
A felforrt ecetes lével színültig töltjük az üvegeket, rázárjuk a tetöt és pár percre a tetöre fordítjuk, majd szárazdunsztban kihütjük.

Mivel ez az elsö ilyen módon eltett zöld paradicsomom ezért nem is tudom, hogy milyen lesz ízre. A lé viszont nagyon fincsi volt füszerek nélkül is, szóval remélem a legjobbakat.

A maradék 4 tön is vannak még zöld paradicsomok, azokból majd mást készítek...
Samstag, September 11, 2010

Az új Baby elsö sapkája

A kiscipöhöz kötöttem ugyanabból a fonalból egy kis sapkát is. 




Viszont elhatároztam, hogy le fogom írni a saját kötésmintáimat, mert elfelejtem, pedig nem ez volt az elsö sapi amit kötöttem, mégis kétszer kellett visszabontanom, elöször a fehér részig, mert nem jött ki a fogyasztás, majd a vékony fehér csíkig, mert túl rövid lett (emlékeztetö: nem árt ha a homlok-tarkó hosszt is lemérem!!! :))



Horgoltam egy kis pántot a sapka széléhez, és miközben a korongokat horgoltam újra meg kellett állapítanom, hogy soha nem fogok tudni megtanulni horgolni :( ennyire futja a tudásom, de ez is kínkeservesen megy csak, egyszerüen nem látom a szemeket- pedig szemüveget is vettem fel!- elö kell vennem a kézimunkás könyvem, annyira jó horgolt minták vannak, meg akarok tanulni horgolni!!!!!!)

Mire elkészültem a sapival és elvarrtam a lelógó fonalakat is, pont felébredt Nalani, nyilván rögtön ráadtam a sapit :) és nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e, úgy néz ki benne mint egy játékbaba...




Szerintem rettentöen édes, de én ugye elfogult vagyok :D (miközben nézegettem a fotókat, eszembe jutott, hogy anno Arthurról, az elsöszülöttömröl is készült hasonló fotó és szerintem döbbenetes a hasonlóság.... ehhh kell még egy lányka aki a másodszülöttemre azaz rám hasonlít és akkor szépen párban lesznek :D )

Sapka 2 hós babára (38 cm fejkörméret)


Anyag: 100 % pamutfonal
Kötötü, horgolótü: 2,5 mm


Kötéspróba: 26 szem x 30 sor= 10 x 10 cm


96 szemet felszedünk a fehér fonallal, majd elosztjuk egyenletesen a 4 zoknikötötüre (24 szem pro kötötü) és zárjuk a kört. 
5 sort kötünk patentmintával (1 s 1 f), 
aztán 3 sor sima majd 1 sor lykuasminta: *3 szem sima, 2 sz simán összekötünk, 1 ráhajtás* ezt a két csillag között végig ismeteljük a soron.
3 sor sima (ráhajtásokat is simán kötjük) aztán a következö sorban ismét lyukasminta, de eltolva az elözö lyukasmintasorhoz: *1 sima, 2 sz simán összekötünk, 1 ráhajtás, 2 sima* a csillagok közti részt végig ismételük a soron.
3 sor sima
Váltunk  a lila fonalra: 1 sor sima, 2 sor fordított, 3 sor sima és ebben a sorban megkezdjük a fogyasztást: * 10 szem sima, 2 sz simán összekötünk, 10 sz sima, 2 sz simán összekötünk* a csillagok közötti részt ismételük a soron, következö sor fordított.
Váltunk a fehér fonalra, 2 sor sima.
Váltunk a lila fonalra ebben a sorban ismét fogyasztunk: *9 sima, 2 simán összekötünk, 9 sima, 2 simán összekötünk, a ** közti részt ismételjük a soron.
A lila színnel kötünk 13 sort, közben minden 4. sorban fogyasztunk.
Váltunk a rózsaszín fonalra: 1 sor sima, 1 sor fordított, 1 sor sima, 1 sor fordított, közben a fogyasztást végig csináljuk minden 4. sorban.
Váltunk a lila fonalra, ezzel 2 sor sima, majd váltunk a rózsaszín fonalra, addig fogyasztunk, míg minden tün 2-2 sz marad csak= 8 összesen, ezeken áthúzzuk a fonalat, meghúzzuk és elvarrjuk a fonal végét. Kész a sapi!

Dienstag, September 07, 2010

Az elsö kendö...

... még nincs kész, de elkezdtem! Már tavaly is szerettem volna kötni egy háromszög alakú vállkendöt, de sosem mertem belekezdeni, meg mindig jött valami más, fontosabb. Igazából most sem ideális, számolgatós, nagyon odafigyelös dolgot kötni, de muszáj volt kipróbálnom!!! Harmadik nekifutásra sikerült belejönnöm, ugyanis a minta csak szövegként volt megadva az újságban és szerintem el van írva. Sehogy sem jött ki a minta, így utánakerestem az interneten és az eredetinél van megadva rajz is, ami alapján már egyszerü volt. Itt tart a mü: 


A fonal valami gyönyörü 50% kasmír 50% selyem a színe picit sötétebb, mint ahogy a azt kép visszaadja, nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a kész kendö.
Csomagot is hozott ám  a postás:


Természetesen fonalak vannak benne :) Találtam egy shop-ot, ahol Rowan merinófonalak egész jó áron kaphatóak. A rózsaszínböl Nalaninak készülök nadrágot kötni kardigánnal, amihez a szürke és a barna fonalakat is szeretném felhasználni. A zöd színére kíváncsi voltam. Igazság szerint nem vagyok egy "zöld-szín-típus", de van egy gyönyörü rozsdapirosas színü Lana Grossa Lord fonalam, amiböl maaaajd egy kardigán lesz és ahhoz keresek zöld fonalat egy sálhoz ill. kendöhöz......... meg idöt, hogy megkössem mindezt :)
Mert, mint ahogy azt az alsó kép is mutatja, nincs lazsálás újabb projektek a fejben :)


Montag, September 06, 2010

Az új Baby elsö kiscipöje

No, ma délelött elkészültem vele ténylegesen. Még jó, mielött kinövi hordja már egy kicsit :) Természetesen rózsaszín, na jó csak részben, van benne lila és fehér is.


A minta a megszokott booties-minta, nem változtattam rajta semmit de el is döntöttem, hogy ideje lesz másfajta kiscipöket is kötni :) Az elsö lábbeli kész lett egy este alatt, azt hiszem két filmet néztem meg, aztán elment  akedvem, sokszor vagyok így, ha egy darab több részböll áll, no meg ugye szünet is volt az oviban, gyerkök a fejemen ugráltak, vagy nyaralgattunk, a lényeg, hogy 2 hettel az elsö lábbeli után nekikezdtem a párjának és bénáztam egy csomót, mint aki nem kötött még kiscipöt, hirtelen nem is tudtam, hogy hogyan is csináltam?


Vissza is kellett bontanom kétszer is. Aztán napok óta várt arra, hogy összevarrjam, ezt tegnap este meg is ejtettem, ma reggel meg rájöttem, hogy kellenek a kötök is, így délelött azt horgoltam még hozzá.
Íme a boldog (???) tulajdonson:


De igenis boldog (kicsit rosszul türte, hogy mellette horgolok és nem sétálgatok vele, de aztán kiengesztelödött :)


Kiscipö (Booties) pici babára

Anyag: pamutfonal, 100% pamut
Minta: saját
Kötötü és horgolótü: 2,5 mm

Táska ajándékba

Amy Butler után egy táska...


Pár napja vagy hete nem is tudom már, az interneten bukkantam rá Amy Butler blogjára. Valahogy soha nem tetszettek az sk varrott táskák, viszont ez a típus megtetszett nagyon. Rögtön el is kezdtem gondolkozni, hogy hogyan lehetne megvarrni, nem igazán tünt bonyolultnak. Mivel az én kezem izzadós ezért kizárt egy ilyen táska magamnak, viszont a téma annyira foglalkoztatott, hogy mindenképp meg szerettem volna varrni.



Így jött az ötlet, hogy a hétvégén találkozunk Beatéval (elözö bejegyzésben írtam róla), amikor is szerettünk volna neki köszönetképpen valamit ajándékozni. Hetek óta töröm a fejem és bújom a netet, német és magyar fórumokat, hogy mit is lehetne, illene, ki mit ajándékozott a bábájának? Legtöbbször snasszos ajándékok voltak csak, így sokkal elöbbre nem voltam. Férjem szerint legyen mindenképpen egyedi, valami saját kezü. Ok, eddig okés, de mégis mi? Így jött az ötlet a táskára, gondoltam, ha másra nem is, legalább csomagolásnak megfelel :)


Az anyag ikeából van, a barnát a kisebbik fiam oviszsákjához vettem (amit még mindig nem varrtam meg, holott egy hete van már ovi...) a színes csíkos vidámsága pedig egyszerüen magával ragadott. Mérete a táskának akkora, hogy egy A4-es méretü akta, könyv stb. belefér 31 cm x 44 cm. Mivel nem volt itthon táskákhoz használatos merevítös vliesofixem, ezért a barna anyaghoz egyszerü vliest varrtam (vatelin), hogy legyen egy kis tartása. A táska kétoldalas és a mélysége pedig 8 cm.



Bele pedig került még egy üveg szilvalekvár, egy könyv: Die Paprikantin- Ungarn für Anfänger  és egy "Üzenet a gólyától" azaz fényképes lap a 3 napos Nalaniról a születési adataival valamint kis családunkat is lerajzoltam pálcikafiguraként :) Szóval valódi sk ajándék lett belöle. 

Remélem tetszett is Beaténak. Kicsit hülyén éreztem magam, amikor átadtuk, mert pont elöttünk adtak át neki egy kosarat mindenféle teákkal, Weleda masszázsolajal, stb. és úgy éreztem, hogy a mi sk ajándékaink eltörpülnek a nyilvánvalóan "gazdag" kosár mellett.
Férjem viszont igyekezett megnyugtatni, hogy persze valamikor megemlíthette Beate a nöcinek, hogy szereti XY teát, nöci elment felvásárolta a fél boltot X pénzért, de ilyen táskája tuti, hogy senkinek nincs és ilyen lekvárja sem......... szerinte örült is neki, mondjuk az igaz, hogy nem gyözött csodálkozni Beate, hogy ezt tényleg mind én csináltam? Na jó, a könyvet azt nem én....... :)
Sonntag, September 05, 2010

Nyári ünnep a Születésházban

Tegnap délután a münsteri Születésházban voltunk nyári fesztiválon. Természetesen elfelejtettük vinni a fényképezögépet, így ezt a képet az internetröl szedtem le a Születésház jubileumi prospektusában van benne. Legkisebb gyermekünk is kapott egy ilyen zászlócskát, rajta a neve és a születési dátuma. Beate (vele születem a születésházból) elárulta a titkot: minden évnek egy saját színe van, így csak a megfelelö színt kellett megtalálnunk és aztán már könnyebb volt a keresés is merthogy nem sorrendben vannak ám a zászlócskák :) több mint 800 baba született a 10 éves fennálása alatt a Születésházban ill. otthon, merthogy a 4 bába otthonszülést is vállal (mi is így kerültünk kapcsolatba a Születésházzal). 2010-nek erös középkék a színe, meg is találtuk gyorsan kár, hogy bénák vagyunk és nem tudtuk lefotózni, majd jövöre!

Emlékszem, amikor 2 hónappal ezelött (merthogy ma két hónapja született Nalani) vagyis nem egészen mert 1 órával éjfél után született, tehát július 4-én, felhívtam Beatét délután 6-kor, hogy megrepedt a magzatburok, mondta, hogy épp egy szülésröl ért haza, de nyugi, ott csak második bábaként volt jelen, teljesen fitt. (a második bába a szülésnél amolyan dúlaszerepben van ill. szabad kétkéz :) és ha a helyzet megkívánja, akkor együtt dönt az elsöbábával- övé a felelösség). Na a lényeg, hogy a július 4-én született baba, szintén kislány- Mia- zászlócskája is ott volt Nalanié mellett, söt volt még egy baba, aki július 7-én született és rendkívül sok, aki augusztusban! Azt hiszem a jelenlévök közül a legfiatalabb baba aug. 26-án született, láttam, ahogy az apukája fotózza a zászlócskáját, karjában a picivel (bezzeg ö nem volt olyan béna, mint mi, hogy nem vittük a fotómasinát).

Milyen volt az ünnepség vagyis a nyári fesztivál maga? Elöször is szuper idöt fogtunk ki, sütött a nap, kellemesen meleg volt, kint voltunk a Születésház parkolóában ill kertjében, jó volt a hangulat, kötetlen és valahogy érezni lehetett, hogy mindenki "egy húron pendül". Azért valljuk be egy otthonszülös/ szüeltésházas társaságnak megvannak a külsö jelei is, egy kicsit alternatívak :D Pl. majdnem minden babán, kisgyereken volt valami sk kötött/ horgolt cucc. Pl. a picibabákon szinte kivétel nélkül sk kötött sapi ill. kiscipö volt. A mi esernyökocsinkkal egyetemben összesen 4 babakocsi volt :D rengeteg hordozókendö, csatos hordozó. Anyukák fesztelenül szoptattak a társaság közepén, söt volt egy páros, akik úgy értek oda, hogy anyuka menet közben szoptatta a babáját :) Komolyan mondom jól esett ott lenni, végre nem én voltam a hordozókendömmel a látványosság, mert majdnem minden családnál volt egy :) Láttam élöben egy rubinrot indiot, hú azannya de szép az a kendö! Rajtam Nalani az aktuális kedvenc kendömben volt (JPMBB- szürke-pink) végigaludta az egészet, pedig volt afrikai dobpergös zenekar, varázsló, gyerekzsivaj... azt csak félve említem meg, hogy sk sütik voltak és bioüdítök,- gyümölcslevek :D a fiúk ráugrottak egy mandulatortára, nem is csodalom, valami nagyon fincsi volt!
Már egy ideje ott voltunk, amikor megjelent Inka is a nagylányával Grétával. Inkát nem láttam juli vége óta, 1 hónapig nyaralt, nagyon jó volt újra találkozni vele (ö volt a második bába jelen a szülésemnél és ö csinálta végig a terhesgondozást ill utógondozást is). Viccesen megkérdezte, hogy "Na nem kérdeztek még rá a hordozókendödre?" Mire én meg, dehogynem, várom, hogy visszajöjjön a nöci épp :) Az úgy volt, hogy megszólított egy anyuka, hogy micsoda szuper kötésben van rajtam a kicsi, nem mutatnám-e meg neki (rajta is kendö volt ám!), van nála egy rugalmas is, csak épp kölcsönadta, de visszaszerzi és visszajön, ugye még nem menni készülünk? Aztán visszajött és megmutattam neki a kötést.
Vittünk ám Beaténak köszönetképp meglepiajándékcsomagot is, de azt majd a következö bejegyzésben írom le.

Haftungsausschluss

A linkekre mutató oldalak tartalmáért kizárólag az adott oldal tulajdonosa/ szerkesztöje felelös. Ezennel nyomatékosan elkülönülök az ezen a blogon a linkekre mutató oldalak tartalmától valamint az oldalakon található esetleges további linkekre mutató internetoldalak tartalmától is. Továbbiakban szeretném még megjegyezni, hogy az ezen a blogon található szövegek és képek, hacsak masként nincs megjelölve, az én tulajdonomat képezik, ezáltal szerzöi joggal védettek. Ebböl kifolyólag ezeket nem szabad az én nyomatékos belegyezésem nélkül (részlegesen sem) másolni vagy más célokra felhasználni.

Für die Inhalte der verlinkten Seiten sind ausschließlich die jeweiligen Inhaber/Betreiber verantwortlich. Ich distanziere mich hiermit ausdrücklich von den Inhalten sämtlicher in diesem Blog verlinkten Webseiten, sowie den dort zu findenden weiterführenden Links und mache mir die jeweiligen Inhalte nicht zu eigen. Ferner möchte ich anmerken, dass alle Texte und Fotos, sofern nicht anders gekennzeichnet, mein Eigentum sind und somit urheberrechtlich geschützt. Folglich dürfen sie nicht ohne meine ausdrückliche Erlaubnis (auch nicht teilweise) kopiert oder weiter verwendet werden.

About Me

Mein Foto
Hena
NRW, Germany
37 év. Három fiúcska egy lányka és egy férj. Kötötük, varrógép. Fözökanál, könyvek. 37 Jahre, drei Buben und ein Mädel, ein Mann. Stricknadeln, Nähmaschine. Kochlöffel, Bücher.
Mein Profil vollständig anzeigen
A férjem kedvéért németül is.
Meinem Mann zuliebe, auch auf Deutsch.

a hét fotója/ Bild der Woche

a hét fotója/ Bild der Woche

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Látogatók/ Besucher

Kötött, horgolt/ Gestrickt, gehäkelt

Summe

Top 10